Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Πρακτικοί  τρόποι προσανατολισμού

 Άλλοι τρόποι για να βρούμε το Βορρά (Β) είναι:

·         Οι εκκλησίες, το ιερό των οποίων είναι στραμμένο προς την Ανατολή (Α).
·         Τα νεκροταφεία που βλέπουν προς τη Δύση (Δ).
·         Το ρολόι, το οποίο είναι ο ακριβέστερος και προτιμότερος τρόπος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ρολόι να έχει ωροδείχτη. Στρέφουμε τον ωροδείχτη και σημαδεύουμε τον ήλιο ό,τι ώρα και να είναι. Παίρνουμε τη γωνία που σχηματίζεται από τη διεύθυνση του ωροδείχτη με τον ήλιο και τη 12η ώρα του ρολογιού. Κατόπιν, παίρνουμε τη διχοτόμο της γωνίας. Ο Βορράς (Β) είναι επί της διχοτόμου και στην αντίθετη διεύθυνση από αυτήν που βλέπουμε τον ήλιο.
·         Με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι μεσημέρι και να έχει ηλιοφάνεια και με τη βοήθεια ενός κατακόρυφου προς τη γη κονταριού, βρίσκουμε τη σκιά του. Η σκιά του κονταριού δείχνει το Βορρά (Β).
·         Τα βρύα, τα οποία φύονται προς το ψυχρότερο μέρος της περιοχής, δηλαδή προς το Βορρά (Β). Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι συννεφιά και να κάνει κρύο.
·         Οι μυρμηγκοφωλιές. Τα μυρμήγκια φτιάχνουν το λοφάκι του χώματος, με το οποίο προστατεύουν τη φωλιά τους από τον ψυχρό αέρα, στραμμένο προς το Βορρά (Β). Αυτό προϋποθέτει περιοχή με κρύους βόρειους ανέμους.
·         Τη νύχτα μπορούμε να βρούμε το Βορρά (Β), βρίσκοντας τον Πολικό Αστέρα, ο οποίος δείχνει το Βορρά (Β). Ο Πολικός Αστέρας είναι η προέκταση της ουράς της Μικρής Άρκτου. Αυτό συμβαίνει στο βόρειο ημισφαίριο. Τη νύκτα μπορείς να προσδιορίσεις το Βορρά με τον πολικό αστέρα. Ο πολικός αστέρας έχει προνόμιο να μην αλλάζει θέση γιατί βρίσκεται πάνω στον άξονα περιστροφής της γης και γι' αυτό δείχνει πάντα τον Βορρά ενώ προσδιορίζεται εύκολα από τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Η Μεγάλη Άρκτος βρίσκεται πάντα στο βόρειο τμήμα του ορίζοντα και αναγνωρίζεται εύκολα από το σχήμα κατσαρόλας που σχηματίζουν τα επτά άστρα της. Αν από τα άστρα α και β της Μεγάλης Άρκτου χαράξεις μια νοητή γραμμή και την προεκτείνεις προς το α, 5 φορές το μήκος α-β, τότε θα βρεις τον πολικό αστέρα που ανήκει στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου.


Όλα τα προαναφερόμενα, εκτός από το ρολόι, είναι ανασφαλή και δεν μπορούμε να τα εμπιστευτούμε με σιγουριά.

5 σχόλια:

  1. Δεν αμφιβάλλω ότι αυτά που λέτε είναι σωστά αλλά σε μια άλλη σελίδα ενός ελληνικού ορειβατικού συλλόγου λέει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που αναφέρεται στο τελευταίο σχόλιο, ότι δηλαδή η μέθοδος του ρολογιού είναι η πιο σίγουρη. Οι άνθρωποι του ορειβατικού συλλόγου υποστήριζαν στη σελίδα τους πως με τη μέθοδο του ρολογιού δεν μποορούμε να έχουμε ακριβή αποτελέσματα. Η αντίθετη αυτή άποψη βρίσκεται στο : http://www.eoskavalas.gr/2009-05-05-10-48-29/2009-05-05-10-55-19/183-2009-05-05-16-01-08.html. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να απαντήσει, παρακαλώ να στείλει μήνυμα στο: s_george85@windowslive.com. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με άλλες πηγές,για τη μέθοδο με το ρολόι, τα τόξα σχηματίζονται ανάμεσα στον ωροδείκτη και τον αριθμό 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνα με άλλες πηγές,για τη μέθοδο με το ρολόι, τα τόξα σχηματίζονται ανάμεσα στον ωροδείκτη και τον αριθμό 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή