Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Κατασκευή κάδου κομποστοποίησης στις προσκοπικές κατασκηνώσεις με τη συνεργασία της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.

Κατασκευή κάδου κομποστοποίησης στις προσκοπικές κατασκηνώσεις με τη συνεργασία της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κομποστοποίηση
Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ Α.Α.Ε σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων του Νομού Ροδόπης, στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περί της οικιακής κομποστοποίησης, ανέλαβε την κατασκευή κάδου οικιακής κομποστοποίησης στο χώρο της κατασκήνωσης του Προσκοπισμού στην περιοχή Αλκυώνα του Νομού Ροδόπης.
Οι πρόσκοποι ενημερώθηκαν από το προσωπικό της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. για την οικιακή κομποστοποίηση, ενώ μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και προβλήθηκε σχετικό video.
ΚομποστοποίησηΥπό την επίβλεψη και καθοδήγηση πάντα του προσωπικού της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ Α.Α.Ε, κατασκευάστηκε κάδος οικιακής κομποστοποίησης στον χώρο της κατασκήνωσης, με τη χρήση απλών υλικών και εργαλείων, ο οποίος θα χρησιμοποιείται από τους προσκόπους και θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές προσκόπων.
Δίνεται με τον τρόπο αυτό η δυνατότητα στους προσκόπους να κατανοήσουν τις ευεργετικές δυνατότητες της μεθόδου, να μειώσουν τις ποσότητες των αποβλήτων που παράγουν και να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαχείριση των απορριμμάτων που παράγονται.

ΚομποστοποίησηΟ κάδος κατασκευάστηκε από παλέτες μήκους περίπου ενός μέτρου, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο. Το έδαφος σκάφτηκε σε βάθος περίπου 20 εκατοστών ώστε να τοποθετηθούν μέσα οι παλέτες για καλύτερη στήριξη, αλλά και για να έρθουν στην επιφάνεια ευκολότερα οι μικροοργανισμοί, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να ξεκινήσει η διαδικασία της κομποστοποίησης.
Στον κάδο θα απορρίπτονται τα αποφάγια της κατασκήνωσης, αλλά και φύλλα, χόρτα κλπ.
Το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο κάδος είναι να απορρίπτονται τα σωστά υλικά, οξυγόνο, υγρασία και τακτικό ανακάτεμα.
ΚομποστοποίησηΣυνεργάτες της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. μοίρασαν στους προσκόπους έντυπο υλικό με οδηγίες για τη σωστή εφαρμογή της κομποστοποίησης, στο οποίο αναφέρονται ποια υλικά επιτρέπεται να πετούν και ποια όχι και δίδονται οδηγίες για την σωστή συντήρηση και παρακολούθηση της διαδικασίας.
Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί μία απολύτως ασφαλή μέθοδο και πολύ εύκολα μπορεί να την κάνει πράξη ο καθένας μας. Επιστρέφουμε στη φύση, με τον καλύτερο τρόπο, την οργανική ύλη που καθημερινά καταναλώνουμε. Όλα τα υλικά φυτικής προελεύσεως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό υπόλοιπο που τα πετάμε σαν σκουπίδια και γεμίζουμε με αυτά τις χωματερές, είναι η απαραίτητη τροφή για το χώμα. Αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, δηλαδή αν τα κομποστοποιήσουμε και επιστρέψουμε το κομπόστ στο χώμα το εμπλουτίζουμε με την απαραίτητη οργανική ύλη χούμο.
Κομποστοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου