Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ 100ΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΑΝΕΜΙΣΕ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ

Η σημαία της 100ετίας του Ελληνικού Προσκοπισμού ανέμισε στο Περού!

Σ. Μαρούδας & Σ. Πατρινός στην κορυφή του Pisco με τη  με τη σημαία της 100ετίας
Ένα ταξίδι στο Περού ήταν μια ιδέα που πολλά χρόνια πριν είχε εντυπωθεί στο μυαλό του Σωτήρη Μαρούδα, Εφόρου Κλάδου Ανιχνευτών του ΣΕΠ. Το Περού είναι μια χώρα απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Το ομορφότερο βουνό του κόσμου βρίσκεται εκεί, το Alpamayo. Φέτος λοιπόν ο Σωτήρης, ο Σαράντης Πατρινός (Αρχηγός του 41ου ΣΠΑ) και ο Γιάννης Καγιαφτάκης, φίλοι και αδελφοί που μοιράζονται την ίδια τρέλα, κίνησαν τον Ιούλιο του 2010 να ανακαλύψουν νέα μονοπάτια στην χώρα των Ίνκας.
Από τους πρώτους στόχους για το Σωτήρη και το Σάκη ήταν να κατακτήσουν την κορυφή του κατάλευκου Ishinca, στην οροσειρά των Άνδεων στα 5.000 m. Η ανάβαση ήταν μια επίπονη διαδικασία. Η έλλειψη οξυγόνου προκαλούσε οξύ πονοκέφαλο και κάθε 10 βήματα υποχρεώνονταν να σταματούν για να επανέλθουν οι παλμοί της καρδιάς τους. Στα 5.200 μ ο Σάκης αποφάσισε να μην συνεχίσει. Ο Σωτήρης όμως βρήκε τη δύναμη και προχώρησε. Η ορειβασία είναι ισχυρό ναρκωτικό. 10 χρόνια τώρα ονειρευόταν αυτή την στιγμή. Τα έφερε όμως έτσι η ζωή και έκανε αυτή την προσπάθεια στην επέτειο των 100 χρόνων της Ελληνικής  Προσκοπικής Κίνησης. Κι αυτό του έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο για να ολοκληρώσει την ανάβαση. Και τελικά τα κατάφερε! Και η σημαία των 100 χρόνων κυμάτισε στα 5.530 m!
Φτάνοντας στην πρωτεύουσα Λίμα αντιλήφθηκαν αμέσως ότι ένας άγνωστος κόσμος τους προσκαλούσε να τον γνωρίσουν. Ένας κόσμος που έχει πολύ φτώχεια, αλλά παράλληλα πλατύ χαμόγελο. Πρώτος τους σταθμός η πόλη Huaraz στα 2950 m. Βρίσκονται ψηλότερα ήδη από την κορυφή του Ολύμπου. Καθώς προσσεγίζουν το βουνό περνούν μέσα από χωριά που νομίζεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε περασμένες δεκαετίες. Μετά την κατάβαση και με συμπτώματα υψομέτρου ακόμη,  αποφασίζουν να θέσουν νέο στόχο: την ανάβαση στο Pisco, ένα από τα ποιο δημοφιλή βουνά στο Περού με υψόμετρο 5.752 m.
Αφού πέρασαν 2 λίμνες στα 3.500 m. έφτασαν στο Cebollapampa(3.900 m) από όπου ξεκίνησαν με το μουλάρι και τους βαστάζους την αποστολή τους. To Pisco έχει 2 κατασκηνώσεις, γεγονός που τους διευκόλυνε πολύ στον εγκλιματισμό. Βρίσκεται στο κέντρο της Cordillera Blanca προσφέροντας εξαιρετική θέα. Αργά αλλά σταθερά περπάτησαν νύχτα μέχρι το διάσελο. Και τελικά όλη η παρέα φτάνει στην κορυφή. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αναμίζουν την σημαία των 100 στα 5.752 m. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ανέβηκαν όλοι. Γύρω τους αντικρύζουν όλες τις κορυφές των Άνδεων, Alpamayo, Artesonraju και δεκάδες άλλες. Μοναδικές στιγμές.
Τελευταίος σταθμός του ταξιδιου ήταν η χαμένη πόλη των Ίνκας. Το πολυδιαφημισμένο Machu Pichu. 4 ημέρες περπάτημα στο Salkantay Trek. Η τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένη η πόλη είναι μοναδική, από άλλον κόσμο. Τελικά το Περού είναι μια περιπετειώδης χώρα. Γυρνώντας από τέτοια ταξίδια βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια και με τις αποσκευές σου γεμάτες μοναδικές εμπειρίες.... Για το Σωτήρη, το Γιάννη και τον Σαράντη ήταν η η πιο ξεχωριστή Μεγάλη Δράση.
Από όλους εμάς ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους τρεις που αποφάσισαν να συνδέσουν αυτές τις μοναδικές εμπειρίες με την επέτειο της 100ετίας του Ελληνικού Προσκοπισμού, μεταφέροντας το μήνυμα του εορτασμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!!
Όρος Ishinca (5.530μ.)
Machu Pichu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου