Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΑΚΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΛΙΓΑΚΙ

· ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ
  Η εν/τία χωρίζεται σε δύο μέρη. Κάθε μέρος μπαίνει σε γραμμή. Σε απόσταση 10μ. από κάθε στίχο υπάρχει ένα χαρτί και ένα μολύβι. Με το σύνθημα ο πρώτος κάθε στίχου τρέχει και γράφει στο χαρτί μία λέξη. Γυρίζει, κτυπά τον δεύτερο και αυτός με τη σειρά του γράφει άλλη μία λέξη με σκοπό να συμπληρώσει μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Αυτό θα γίνει τρεις φορές συνέχεια. Στο τέλος, κερδίζει το μέρος που παρουσίασε την πιο ωραία και πιο καλλιγραφική πρόταση.


· ΜΙΜΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
  Χωρίζουμε την εν/τία σε δύο μέρη. Κάθε μέρος αναλαμβάνει να παραστήσει ένα επάγγελμα. Κάθε πρόσκοπος από κάτι π.χ. τη δουλειά του μαραγκού. Άλλος κόβει, άλλος πλανίζει, άλλος καρφώνει κ.λ.π. Το άλλο μέρος της εν/τίας πρέπει να μαντέψει εκφράζοντας το πολύ τρεις υποθέσεις αλλιώτικα χάνει. Το παιχνίδι συνεχίζεται με την μιμική του άλλου μέρους της εν/τίας με άλλο επάγγελμα.


· ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΜΕ ΣΗΜΑΤΑ
  Χαράζουμε σε ένα χαρτόνι (0,20 Χ 0,30) ένα τετράπλευρο παραλληλόγραμμο, που υποδιαιρούμε σε μικρότερα τετράγωνα. Σε μερικά από τα τετράγωνα αυτά σχεδιάζουμε διάφορα σήματα ή σχήματα.
 Τα παιδία, αφού το παρατηρήσουν επί ένα λεπτό, προσπαθούν κατόπιν να το αντιγράφουν ακριβώς από μνήμης.

· ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
  Ο ενωμ/χης δίνει σε  κάθε παιδί  ένα φάκελο, που περιέχει 9 χαρτάκια με ένα γράμμα στο καθένα. Τα ανακατεμένα αυτά γράμματα σχηματίζουν μία λέξη.
   Τα παιδιά ή η ομάδα που θα συναρμολογήσει πρώτη τη λέξη την φωνάζει δυνατά ή την παραδίδει γραμμένη σ’ ένα χαρτάκι στον ενωμ/χη.
 Παραλλαγή 1: Αντί για γράμματα γράφουμε στα χαρτάκια συλλαβές που να σχηματίζουν δύο ή τρεις λέξεις ή γράφουμε λέξεις που να σχηματίζουν φράσεις.
  Παραλλαγή 2: Ο ενωμ/χης γράφει σ’ ένα χαρτόνι τέσσερα αγωνίσματα ή άλλες λέξεις με γράμματα ανακατεμένα.
  Κερδίζει το παιδί που θα παραδώσει πρώτη σ’ ένα χαρτί τα τέσσερα αγωνίσματα.


· Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ
  Ο ενωμ/χης γράφει στο σε μεγάλο χαρτόνι μερικές ερωτήσεις ή γράφει σε ισάριθμα χαρτιά, όσα είναι τα παιδιά.
 Μόλις πάρουν τις ερωτήσεις οι ομάδες, ο αρχηγός λέει: Ο πατέρας μου ονομάζεται «Χαρίλαος». Τότε τα παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν το χαρτί με ονόματα, αντίστοιχα των ερωτήσεων, που να αρχίζουν από «Χ».
 Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις μπορούν να είναι οι παρακάτω:
ή όνομα μητέρας    Χριστίνα
ή όνομα αδελφής   Χαρίκλεια
ή όνομα πόλεως που κατοικεί  Χαρτούμ
ή όνομα πόλεως που γεννήθηκε  Χίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου