ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ/ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΖΩΗ/ΓΗ
Γη
Στις μέρες μας οι περισσότεροι κάτοικοι αυτής της χώρας ζούνε σε πόλεις μακριά από την φύση και το δάσος. Οι περισσότεροι λοιπόν από εσάς θα έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που βρίσκεστε μακριά από την πόλη πάνω σε ένα ψηλό βουνό, μέσα σε ένα φαράγγι ή δίπλα σε ένα ποταμό ότι έρχεστε σε επαφή με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής ένα τρόπο ζωής στον οποίο σημαντική θέση έχει η αλληλεπίδραση με τα φυτά και τα ζώα που είναι οι βασική κάτοικοι του χώρου ενώ εμείς κατέχουμε την θέση του επισκέπτη.
Στην συγκεκριμένη λοιπόν ερασιτεχνική ασχολία θα πρέπει να ασχοληθείς με ό,τι συναντάς μέσα σε ένα δάσος και τις πιθανές δεξιότητες που θα χρειαστείς για να κατανοήσεις παραπάνω τον διαφορετικό αυτό τρόπο ζωής και να μπορέσεις να αλληλεπιδράσεις μαζί του με ασφάλεια και σεβασμό. Αντιμετωπίζοντας το καθετί ξεχωριστά και όχι πια σαν σύνολο.Δηλαδή θα σου δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθείς με εκείνο το κουκουνάρι που είδες στην τελευταία σου εκδρομή να κρέμεται από ένα φυτό το οποίο ονομάζουμε πεύκο και βλέποντας το συνειδητοποίησες ότι δεν ξέρεις τίποτα παραπάνω για αυτό το φυτό παρά μόνο ότι σου προσφέρει τον ίσκιο του για να απλώσεις την σκηνή σου. Ή για εκείνο το σκίουρο που μάζεψε το κουκουνάρι που μόλις είδες χωρίς καν να μπορείς να καταλάβεις τι χρήσιμο μπορεί ο σκίουρος να βρει στο κουκουνάρι.
Ακόμα θα σου δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψεις γνώσεις πέρα του εγκολπίου για το πώς μπορείς να ζήσεις μέσα στην φύση με άνεση με υλικά από την φύση και πολύ λίγα κατασκευασμένα από ανθρώπινα χέρια. Όχι για να επιβίωσεις στην απίθανη περίπτωση που χρειαστεί όταν χαθείς μέσα σε ένα δάσος ή για οποιαδήποτε άλλο λόγο. Αλλά για να ακονίσεις το μυαλό σου για το πώς ένα συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί να έχει πολλές περισσότερες χρήσεις από αυτές που όλοι οι άλλοι νομίζουν. Είναι αυτό ακριβώς που έκανε ο πολυμήχανος Οδυσσέας στην Οδύσσεια του Ομήρου.
Σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις περαιτέρω το μαγικό δάσος. Μην την χάσεις!!
Περιεχόμενα
Παρακάτω σου παραθέτουμε έναν κατάλογο με το τί ενδεικτικά περιέχει αυτή η Κατηγορία:- Α' Βοήθειες σε Ζώα
- Ανίχνευση
- Διαβίωση στο Δάσος
- Εξερεύνηση
- Κατασκήνωση
- Μαγειρική στο Ύπαιθρο
- Ορειβασία
- Σπηλαιολογία
- Τοπογραφία
- Μαθαίνω για τα φυτά
- Μαθαίνω για τα ζώα
Μέθοδος Εργασίας
Ο τρόπος που θα εργαστείς είναι πολύ απλός και περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω. Πιο συγκεκριμένα, κάνε τα εξής:- Επίλεξε μία θεματική ενότητα, όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω στο «Περιεχόμενο», π.χ. «μαθαίνω για τα ζώα».
- Αναζήτησε μεθοδικά σε διάφορες πηγές (βλ. παρακάτω) και συγκέντρωσε σχετικές πληροφορίες (π.χ. μάθε για την αλεπού: πού ζει, τι τρώει, τι κάνει το χειμώνα, πότε ζευγαρώνει, πόσα μικρά γεννά, πόσα χρόνια ζει, σε ποιες χώρες ζεί κτλ) και σύλλεξε τα αποτελέσματα.
- Παρουσίασε τα αποτελέσματά σου, με μια δεκάλεπτη παρουσίαση ή μικρή έκθεση, στην Ενωμοτία ή την Ομάδα σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αφίσες, φωτογραφίες, φωτοδιαφάνειες (slides), διαφάνειες, ηλεκτρονικές διαφάνειες (π.χ. PowerPoint), βίντεο (video), μουσική, τραγούδι, ποίηση, μαντινάδες, παροιμίες, θέατρο, θεατρικό παιχνίδι, σκετς, ζωγραφική, γλυπτική, χορό, παντομίμα, να φτιάξεις μία μικρή εφημερίδα ή ένα έντυπο, όλα μαζί ή κάποια από αυτά και γενικά, κάθε πρωτότυπο τρόπο που θα φανταστείς.
- Δημιούργησε ένα σχετικό παιχνίδι που θα παίξετε στην Ενωμοτία ή στην Ομάδα σου ή βοήθησε, σε συνεργασία με το τον Ενωμοτάρχη σου, τον Αρχηγό σου και το Συμβούλιο Τιμής, στην διοργάνωση μιας δράσης προσφοράς της Ομάδας σου που θα έχει σχέση με τα αποτελέσματα των ευρημάτων σου (π.χ. βοήθησε σε ένα σύλλογο προστασίας άγριων ζώων).
Πηγές Αναφοράς
Για να είναι η αναζήτησή σου καλή, κι άρα η όλη σου εργασία σου κατά το δυνατόν πλήρης, θα χρειαστείς διάφορες, όπως λέμε, «πηγές αναφοράς». Αυτές περιλαμβάνουν τόσο κείμενα (βιβλιογραφία, αρθογραφία, ειδησεογραφία κ.τ.λ.), όσο και εικόνες, φωτογραφίες, άλλα οπτικοακουστικά μέσα (μουσική, κινηματογραφικές ταινίες, video, ντοκιμαντέρ, κ.τ.λ.) και πολυμέσα (multimedia), το διαδίκτυο (internet) αλλά ακόμα και διάφορα πρόσωπα που μπορούν να σε βοηθήσουν σχετικά («ζωντανές πηγές» ή «μαρτυρίες»).Τέτοιες πηγές μπορούν να είναι:
- Διάφορες Βιβλιοθήκες: η προσωπική σου, αυτή της οικογένειάς σου, του Σχολείου σου, της Ενορίας ή της θρησκευτικής κοινότητας που ανήκεις, της Ενωμοτίας, της Ομάδας και του Συστήματός σου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης σου ή η Κοινοτική του χωριού σου, οι Βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων, Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Μουσείων και άλλων εκπαιδευτικών φορέων που τυχόν υπάρχουν στην περιοχή που κατοικείς, η Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα κ.τ.λ. . Θυμήσου πως οι Βιβλιοθήκες δεν έχουν μόνο βιβλία, αλλά επίσης εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες και άλλα έντυπα.
- Αντίστοιχα, μπορείς να αναζητήσεις οπτικοακουστικό υλικό σε διάφορες Δισκοθήκες, Ταινιοθήκες και Συλλογές Πολυμέσων («Πολυμεσοθήκες», Me'diatheques). Θυμήσου πως πολλές δημόσιες Βιβλιοθήκες διαθέτουν και τέτοια τμήματα.
- Τηλεοπτικές εκπομπές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, πάντα σε συνεργασία με τους γονείς σου και με την συναίνεσή τους.
- Θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ή άλλες καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα, πάντα σε συνεργασία με τους γονείς σου και με την συναίνεσή τους.
- Επιστήμονες, τεχνολόγοι και τεχνικοί ειδικευμένοι σε αυτό το αντικείμενο: δικηγόροι, δικαστές, οικονομολόγοι, λογιστές, υπάλληλοι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, υπάλληλοι διαφόρων υπουργείων και φορέων, υπάλληλοι υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α. . Ζήτησε τη βοήθεια των γονέων σου και του Αρχηγού σου ώστε να έρθεις σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους.
- Φορείς και υπηρεσίες που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και τη θεσμοθετημένη ενημέρωση των πολιτών (O.H.E., UNICEF, Ευρωπαϊκή Ένωση, κ.α.). Ζήτησε τη βοήθεια των γονέων σου και του Αρχηγού σου ώστε να έρθεις σε επαφή με τέτοιους φορείς και υπηρεσίες.
- Διάφοροι Ιστοχώροι, όπως:
- Αμερικάνικος ερυθρός σταυρός: http://www.prepare.org/animal/petaid.htm
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών: http://www.eosathinon.gr/
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αχαρνών: http://www.eosacharnon.gr/
- Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης: http://www.eosthessalonikis.gr/
- Η Διεθνής Ομοσπονδία Ορειβατικών Συνδέσμων: http://www.theuiaa.org/
- Σπηλαιολογικός αθλητικός σύλλογος: http://www.selas.org/
- Διεθνής ένωση σπηλαιολογίας: http://www.uis-speleo.org/
- Το επίσημο περιοδικό της διεθνούς ένωσης σπηλαιολογίας: http://www.ijs.speleo.it/
- Και φυσικά μην ξεχνάς ότι βοήθεια μπορείς κάθε φορά να ζητάς από τους Γονείς και την υπόλοιπη οικογένειά σου, τους φίλους σου, τους εκπαιδευτικούς σου, τον Ιερέα της περιοχής σου και βέβαια, τον Ενωμοτάρχη και τον Αρχηγό σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου