Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΙΔΕΕΣ ΖΩΗΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

«ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ»
Οι πρόσκοποι της ενωμοτίας χωρίζονται σε δύο μέρη. Όλοι δένουν τα μάτια τους. Με το σφύριγμα αρχίζει ο ένας να ψάχνει να βρει κάποιος άλλο. Μόλις συναντηθούν προσπαθεί καθένας ψηλαφιστά να καταλάβει τον άλλο. Ο πρώτος που θα πει το όνομα του άλλου κερδίζει και λύνει τα μάτια του. Το παιχνίδι συνεχίζεται ώσπου να μείνει ο τελευταίος με δεμένα μάτια... ο χαμένος.

«ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ»
Η ενωμοτία χωρίζεται σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα κλείνει τα μάτια της με το μαντήλι και ανοίγουν τα πόδια τους. Τα μέλη της άλλης ομάδας προσπαθούν να περάσουν κάτω από τα πόδια των άλλων χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Αν γίνουν αντιληπτοί τότε πιάνονται με τα δύο χέρια και πάνε στην αρχή περιμένοντας τη σειρά τους. Κερδίζει η ομάδα που επιτύχει τις περισσότερες διασπάσεις μέσα σε τρία λεπτά.

ΚΑΓΚΟΥΡΟ
Η ενωμοτία μπαίνει σε μία σειρά. Με το σφύριγμα του ενωμοτάρχη ο πρώτος βάζει την μπάλα ανάμεσα στα πόδια του, λίγο πιο πάνω από τα γόνατα και τρέχει μέχρι ένα σημείο. Στην επιστροφή δίνει την μπάλα στον επόμενο και συνεχίζουν μέχρι να παίξουν όλα τα παιδιά της ενωμ/τιας.


ΚΟΤΑ-ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΛΕΠΟΥ
Τα παιδιά (κοτόπουλα) πιάνονται από τη μέση. Ο πρώτος (κότα) προστατεύει τα κοτόπουλα ανοίγοντας στα πλάγια τα χέρια του. Η αλεπού προσπαθεί να πιάσει το τελευταίο παιδί της ουράς. Τα κοτόπουλα μετακινούνται δεξιά-αριστερά, χωρίς να αφήνουν τη μέση του προηγούμενου, για να αποφύγουν το πιάσιμο από την αλεπού. Όταν η αλεπού πιάσει το τελευταίο κοτόπουλο, τότε γίνεται κότα και το κοτόπουλο αλεπού.

ΤΡΙΑ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ
Ένας φύλακας τοποθετείται με την πλάτη προς τα υπόλοιπα παιδιά, που βρίσκονται σε απόσταση 15 μέτρων πίσω από μια γραμμή. Ο φύλακας κτυπάει τρία παλαμάκια κατά διάφορα χρονικά διαστήματα. Όσο ο φύλακας κτυπάει παλαμάκια τα παιδιά προχωρούν προς αυτόν. Όταν τελειώσει τα τρία κτυπήματα, γυρίζει απότομα και όποιον αντιληφθεί να κινείται, τον στέλνει πίσω από την γραμμή των 15 μέτρων. Όποιο παιδί φθάσει τον φύλακα, παίρνει τη θέση του και ξαναρχίζει το παιχνίδι από την αρχή. Όποιο παιδί κάνη τον φύλακα περισσότερες φορές σ' όλη την διάρκεια του παιχνιδιού κερδίζει.

ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΤΑΜΠΟΥ
Ένα παιδί ορίζεται στην αρχή για κυνηγός. Ο κυνηγός προσπαθεί να κτυπήσει όποιο παιδί μπορέσει. Όποιο παιδί κτυπηθεί παίρνει την θέση του κυνηγού. Όταν όμως ένα παιδί κινδυνεύει να κτυπηθεί και θέλει να προφυλαχθεί, μπορεί να πάρει μια στάση "ταμπού" που την ορίζουν απ' την αρχή του παιχνιδιού π.χ. να σηκώσει το δεξί πόδι, να πέσει κάτω με την πλάτη, να πιάσει με το δεξί του χέρι το αριστερό του πόδι κλπ.
Τα όρια του γηπέδου πρέπει να είναι προκαθορισμένα όποιο παιδί περάσει τα όρια θεωρείται κτυπημένο.
Παραλλαγή: Ο κυνηγός κτυπάει κάθε παιδί που είναι μόνο του, μόλις όμως το παιδί αυτό πιαστεί με ένα άλλο δεν έχει το δικαίωμα ο κυνηγός να το κτυπήσει.

ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ
Υλικά: 6 κοντοί και 1 μπάλα του τένις.
Παίζεται από δυο ομάδες. Το τέρμα κάθε ομάδας αποτελείται από 3 κοντούς στημένους σε σχήμα πυραμίδας. Γύρω από την πυραμίδα σχηματίζεται ένας κύκλος τον οποίο απαγορεύεται να περάσει κανένας παίχτης. Αν περάσει παίχτης της αμυνόμενης ομάδας χτυπιέται πέναλτι, αν περάσει παίχτης της επιτιθέμενης η μπάλα πάει στην άλλη ομάδα. Στόχος κάθε ομάδας είναι να κτυπήσει την πυραμίδα του αντιπάλου και να την ρίξει κάτω. Κάθε παίχτης από τη στιγμή που θα πάρει τη μπάλα δικαιούται να κάνει τρία βήματα, μετά πρέπει να πασάρει.

ΑΡΑΧΝΕΣ
Τέσσερις εθελοντές πρόσκοποι ενώνουν τα χέρια τους ώστε να σχηματίσουν ένα δίχτυ, αυτοί αποτελούν τον ιστό της αράχνης. Οι υπόλοιποι κινούνται σε ένα καθορισμένο χώρο και προσπαθούν να ξεφύγουν από τον ιστό. Όποιος συλλαμβάνεται γίνεται μέρος του ιστού και το παιχνίδι συνεχίζεται ώσπου να μείνει μόνο ένας επιζόντας που είναι και ο νικητής.

ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
ΟΙ ενωμοτιες παρατασονται σε μια γραμμη.Ο ενωμοτάρχης εχει ένα καλαμάκι στο στόμα του και ενα ποτήρι νερο στην πλευρά της ενωμοτίας του.Θα πρεπεινα πάει με το σφήρυγμα στην πλευρά του ποτηριο που θα ειναι απεναντι απο την ενωμοτία να τραβήξει μεσα απο το ποτήρι ένα κομμάτι χαρτί και να το αφήσει στο ποτήρι της ενωμοτίας του.Νικητρια ειναι η ενωμοτία  τα περισότερα χαρτάκια.



ΚΟΡΟΪΔΟ
  Οι παίκτες σχηματίζουν κύκλο και μεταβιβάζουν την μπάλα ο ένας στον άλλο. Στο
κέντρο του κύκλου τοποθετείται ένα παιδί. Κατά την διάρκεια της μεταβίβασης δεν
πρέπει να πιάσει την μπάλα το παιδί που βρίσκεται στο κέντρο. Αν την πιάσει
αλλάζει θέση με αυτόν που την πέταξε.


· ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΕΔΑΦΟΥΣ
  Η εν/τία χωρίζεται σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα διαθέτει μία μπάλα ή ένα μπαλάκι.
Με το σύνθημα κάθε πρόσκοπος με τη σειρά του, πετάει τη μπάλα όσο γίνεται πιο
ψηλά και μπροστά ώστε τρέχοντας να την ξαναπιάσει χωρίς να κτυπήσει το έδαφος.
Με το πιάσιμο κοκαλώνει. Εκεί παραδίδει την μπάλα στον επόμενο για να συνεχίσει
την κατάκτηση του εδάφους κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αν πέσει η μπάλα επιστρέφει στο
προηγούμενο σημείο εκεί που περιμένει ακόμα ο προηγούμενος. Κερδίζει το μέρος
που προχώρησε περισσότερο από την αρχική γραμμή.

Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
  Πάνω σε μία βάση τοποθετούνται 3 μπάλες ή 3 κορύνες. Ένα παιδί γίνεται
"Φύλακας του Πύργου". Τα άλλα παιδιά σχηματίζουν κύκλο γύρω από την βάση και από
απόσταση περίπου 8 μέτρων προσπαθούν να ρίξουν μια από τις τρεις μπάλες, με μια
μπάλα που διαθέτουν. Ο φύλακας αποκρούει τις βολές. Όταν ένα παιδί του κύκλου
ρίξει μία από τις τρεις μπάλες, γίνεται φύλακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου