Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

MENU PIZZERIA "IL LUPO DI SARONICO":ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Λίγα λόγια για το μαγαζί μας


Αγαπητοί... πελάτες...
Η Pizzaria "IL LUPO DI SARONICO" ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια.
Ήταν πάλι Αύγουστος και η κατασκηνωτική περίοδος είχε μόλις τελειώσει.
Ήμουν τότε Έφορος Κλάδου Λυκοπούλων στην Π.Ε. Σαρωνικού και αφού μέσα στο καλοκαίρι είχα επισκεφθεί 13 (!) κατασκηνώσεις, αφού είχα ήδη γνωρίσει από κοντά σχεδόν όλες τις Αγέλες στη διάρκεια της χρονιάς, αφού είχα δεχθεί προτάσεις για την κάλυψη των αναγκών των Τμημάτων και είχα πλέον μια πολύ καλή άποψη για τα προβλήματα και τα σημεία που χρειαζόταν βοήθεια ο Κλάδος, συνεννοήθηκα με την Ο.Ε. του Κλάδου και κυκλοφόρησα ένα ενημερωτικό σημείωμα, με το οποίο πληροφορούσα τις Αγέλες της Π.Ε. Σαρωνικού για τα επόμενα βήματα του Κλάδου.

Μέσα σε αυτά, ήταν η κυκλοφορία ενός “βοηθητικού πακέτου” για κάθε Αγέλη, που θα βοηθούσε να βελτιωθούν αρκετά σημεία στη δουλειά των βαθμοφόρων και κυρίως θα τους βοηθούσε να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο καλά.Αυτό ήταν και στα πλαίσια λειτουργίας του Κλάδου (κλικ εδώ), όπως είχε ήδη αποφασιστεί.
Τα έντυπα που αποτελούσαν το πακέτο αυτό ήταν σχεδόν όλα καινούργια. Δεν προϋπήρχαν δηλαδή, αλλά γράφτηκαν επί τούτου, ειδικά για αυτή την περίσταση (2-3 από αυτά μεταφράστηκαν / προσαρμόστηκαν από αντίστοιχα ξένα και ένα μόνο -αυτό με τα βιβλία (κλικ εδώ)- το δανειστήκαμε από τον Κλάδο Λυκοπούλων της Γ.Ε.).
Τα έντυπα αυτά ήταν ίσως τα πρώτα Προσκοπικά έντυπα που γράφτηκαν με ηλεκτρονικό υπολογιστή (έναν Atari 1040) και τα πρωτότυπά τους τυπώθηκαν με ένα από τους πρώτους εκτυπωτές Ιnk Jet, μάρκας Ηewlett Packard. Τα σκίτσα είτε έγιναν στο χέρι από εμένα, είτε μπήκαν ένθετα από Προσκοπικά clipart (από τα πρώτα που υπήρχαν τότε) και τα οποία αναζήτησα και μου στάλθηκαν με δισκέτες από τους Προσκόπους του Καναδά, είτε σκαναρίστηκαν με ένα από τους πρώτους σαρωτές προσωπικής χρήσης χεριού !!!Οι λιγοστές φωτογραφίες, τραβήχτηκαν με το κλασσικό φίλμ και μια μηχανή Zenit, εμφανίστηκαν, εκτυπώθηκαν και στη συνέχεια σκαναρίστηκαν με το σαρωτή χεριού. Ακόμα και οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιήθηκαν ως βασικές, ήταν φτιαγμένες στο χέρι από εμένα (ως επέκταση / τροποποίηση άλλων λατινικών) μια και οι ελληνικές γραμματοσειρές για τον Atari 1040, εκείνη την εποχή (αλλά και αργότερα) ήταν ελάχιστες.
Το αποτέλεσμα περισσότερο από ικανοποιητικό, ειδικά αν το συνέκρινε κάποιος με τα υπάρχοντα τότε Προσκοπικά έντυπα (συνήθως γραμμένα σε γραφομηχανή ή στο χέρι ή ακόμα και με stensil ή letraset !).
Αυτά δεν αρκούσαν όμως. Έπρεπε να γίνει το πακέτο και πιο ελκυστικό !
Τότε γεννήθηκε η ιδέα της πίτσας ! Πήγα σε μια πιτσαρία και τους παρακάλεσα να μου χαρίσουν 50 κουτιά (είχαμε τότε 34 Αγέλες στην Π.Ε. Σαρωνικού). Φωτοτυπήθηκαν τα χαρτιά (μερικά από αυτά σε χρωματιστό χαρτί και αυτό ένας νεωτερισμός τότε...), μοιράστηκαν σε πακέτα, μπήκαν μέσα στα κουτιά της πίτσας και.... κυκλοφόρησε μια πρόσκληση (κλικ για την πρόσκληση) σε όλες τις Αγέλες, να περάσουν να πάρουν την πίτσα τους από τα γραφεία της Περιφέρειας...
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία... Ήταν τέτοια η ζήτηση που δεν μπόρεσα να κρατήσω ούτε ένα κομμάτι για εμένα ! Χρόνια μετά παρουσιάστηκε η ανάγκη να κυκλοφορήσει και πάλι η πίτσα... Για κάποιους λόγους που δεν χρειάζεται να αναφέρω γιατί θα μας χαλάσει η διάθεση... αυτό αναβλήθηκε...
Σήμερα, επιτέλους, μετά από αγωνιώδη αναζήτηση κάποιων από τα πρωτότυπα αλλά και κάποιων αντιγράφων, είμαι σε θέση να προσφέρω και πάλι την πίτσα, που παρά το ότι έχει παλιώσει, κρατάει την αξία της σαν το παλιό καλό κρασί.
Θα ξεκινήσω με το να δίνω τα πρωτότυπα όσων εντύπων έχω καταφέρει να βρω... Όπως ήταν, μονόχρωμα, με τα ορθογραφικά τους λάθη και τις παραλήψεις τους. Tόσο πολλά σε σημείο που ντρέπομαι σήμερα που έγραφα τότε έτσι !

Στη συνέχεια και καθώς τα έντυπα αυτά θα ξαναγράφονται με πιο σύγχρονο τρόπο, θα προσφέρω και τις νεώτερες εκδόσεις τους... (διατηρώντας κάπου και τις παλιές εκδόσεις για ιστορικούς κυρίως λόγους).
Ενδεχομένως να προστεθούν και άλλα, νέα έντυπα και υλικό στην πορεία.
Παράλληλα θα δώσω και άλλα έντυπα, ανακοινώσεις κ.τ.λ. εκείνης της εποχής, ακόμα και υλικό από τα πειραματικά Τμήματα Προλυκοπούλων πανελληνίως, διότι είναι σημαντικά για να καταλάβετε το τι ακριβώς ασύλληπτο γινόταν τότε... Από αυτόματο σύστημα αναγγελίας ανακοινώσεων (για να πάψουν πια να χάνονται οι ανακοινώσεις στο... δρόμο) μέχρι "ιδιαίτερα μαθήματα" για τους βαθμοφόρους που τότε έγραφαν τη μελέτη τους για το Δ.Δ. !!!
Δείτε με ανοιχτό μάτι και ακόμα πιο ανοιχτό μυαλό όλο αυτό το υλικό και την προσπάθεια γενικότερα. Πολλές νέες ιδέες θα σας έρθουν και αρκετά πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Αν εκείνη την εποχή μπορούσαν να γίνουν τόσα πολλά από τόσους λίγους, με εκείνα τα πρωτόγονα μέσα (δείτε στην "πρόσκληση" (κλικ εδώ) την ταχύτητα σύνδεσης με το Δίκτυο -πρωτοποριακό και αυτό- της Περιφέρειας : 2400 bps και συγκρίνετέ το με το σημερινό 1024 Κbps -500 φορές πιο γρήγορο!- για να μη μιλήσουμε για 8 ή 10 Mbps...) τότε σήμερα τι θα μπορούσε να γίνει ;
Μαζί με το υλικό αυτό, έχει ανοιχτεί και ειδικός χώρος συζήτησης (forum) για τους βαθμοφόρους με τους οποίους συνεργάζομαι αυτή την εποχή στη μελέτη τους για το Δ.Δ.
Ο χώρος αυτός (κλικ για το forum) στο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι ανοιχτός σε όλους για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα παιδαγωγικά, Λυκοπουλικά και γενικά θέματα που σχετίζονται με μελέτες Δ.Δ.
Μπορείτε ελεύθερα και εσείς να επισκεφθείτε το χώρο και να ανταλλάξετε ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες.
Μη φοβάστε, δεν θα τους "κάνετε ζημία". Έχουν το ελεύθερο να συνεργαστούν με όποιον θέλουν και να αντιγράψουν από όπου θέλουν, αρκεί -και μόνο- να αναφέρουν την πηγή.
Καλοδεχούμενες είναι επίσης και πλήρεις μελέτες Δ.Δ. (σε ηλεκτρονική μορφή) για να χρησιμεύσουν ως βιβλιογραφία στους... επόμενους. Δεν έχετε παρά να μου τις στείλετε.

Στο σημείο αυτό θέλω μετά από τόσα χρόνια να ευχαριστήσω και πάλι όλους αυτούς που τότε βοήθησαν πολύ τον Κλάδο Λυκοπούλων της Π.Ε. Σαρωνικού, να κάνει αυτή την υπερπροσπάθεια. Ήταν μια ομαδική προσπάθεια, που πιστεύω ότι έφερε ένα καλό αποτέλεσμα. Τα άτομα αυτά , αναφέρονται εξ’άλλου και στα έντυπα. Έχει χαθεί η πρώτη σελίδα αλλά τα ονόματα -στη δεύτερη- διασώθηκαν.
Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω ένα φίλο και αδελφό που δεν βρίσκεται πια μαζί μας, έφυγε πολύ πολύ νέος, πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Τον Κώστα Gus Σπυρίδη. Ας είναι καλά εκεί που βρίσκεται. Ελπίζω να ικανοποιείται βλέποντας ότι εκείνα τα πρώτα βιβλία που μου είχε παραχωρήσει, έπιασαν τόπο.
Τον περιμένουμε μαζί με τον Πάνο το Σιμητό, που είναι και πάλι κοντά μου, για να ξαναπάμε σε εκείνο το ραντεβού... Γιατί στο τελευταίο μας την έσκασε... είχε άλλη παρέα...

Αγαπητές μου φίλες, αγαπητοί μου φίλοι. Αυτό είναι κάτι που ήθελα πολλά χρόνια να ξανακάνω. Έπρεπε κάποια πράγματα να πάνε τόσο άσχημα για να μπορέσω να βρω τελικά τον απαραίτητο χρόνο (!).
Χαρείτε αυτό το υλικό, αν όχι για κάτι άλλο, για ιστορικούς και μόνο λόγους...
Γιατί η γνώση και η πληροφορία δεν πρέπει να μένει κλεισμένη και αποκλεισμένη.

Τολμώ να πω ότι αν κάποιοι τότε -σε όλη την Ελλάδα- δεν είχαν την τόλμη να πειραματιστούν, τα Λυκόπουλα σήμερα δεν θα ήταν αυτό που όλοι ξέρουμε. Πράγματα όπως συνεκπαίδευση, 5 τομείς, ερασιτεχνικές ασχολίες, μηνιαίο θέμα, JOTA/JOTI στην Αγέλη, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα με optimist, ειδικοί συνεργάτες, συνδρομές στα Τμήματα, χειμερινές κατασκηνώσεις αλλά και τρομακτική κάθοδος του Μ.Ο. ηλικίας που ο βαθμοφόρος παίρνει το Δ.Δ., νέα παιδιά στην εκπαίδευση, πράγματα αυτονόητα σήμερα, δεν ήταν τόσο αυτονόητα πριν λίγα χρόνια.

Θέλω να δηλώσω και να τονίσω ιδιαίτερα ότι το υλικό αυτό δεν αποτελεί επίσημο εκπαιδευτικό υλικό του Σ.Ε.Π. ή του Κλάδου Λυκοπούλων (παρά το ότι είχε δοθεί και στην 299η Σ.Β.Ε.Β.Λ.).
Ενδεχομένως σε κάποια σημεία να έρχεται ακόμα και σε αντίθεση με τα ισχύοντα ή τη μεθοδολογία του Κλάδου. Χρησιμοποιήστε το με κάθε προσοχή και με δική σας ευθύνη.
Δεν πρόκειται να ασχοληθώ
με οποιονδήποτε αρχίσει να μου παραπονείται ή να διαφωνεί με τα περιεχόμενα, τις ιδέες και τις προτάσεις του υλικού, διότι είναι μόνο αυτό : ιδέες και προτάσεις και τίποτα άλλο.
Κάντε το υλικό ό,τι θέλετε αρκεί μόνο να τηρηθούν δύο προϋποθέσεις :
1. Να διατηρηθούν τα στοιχεία του αρχικού συγγραφέα ή να γίνεται σαφής αναφορά σε αυτόν αν χρησιμοποιήσετε κομμάτια μόνο του υλικού.
2. Η χρήση του υλικού να μην αποφέρει οικονομικό όφελος σε εσάς (εκτός ίσως το κόστος αναπαραγωγής του).
Καλή... όρεξη. Θα χαρώ να σας ξαναδώ στο μαγαζί μας....
Αν έχετε και σεις κάποιες παλιές συνταγές της Ιταλίδας γιαγιάς σας, μην τις κρατάτε για τον εαυτό σας πονηρούληδες !
Στείλτε τις εδώ να τις χαρούμε όλοι μαζί. Όπως κάνουμε τόσα χρόνια τώρα...
Στέλιος Κεσσανίδης
ΣΕΙΡΙΟΣ*
"Ο μάγερας"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου