ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ/ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ/ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΦΥΤΩΝ &ΖΩΩΝ
Φροντίδα φυτών και ζώων
Αντίστοιχα πράγματα του προσέφεραν τα ζώα. Αρχικά ως κυνήγι, απ’ το οποίο παρασκεύαζε τροφή, ρούχα για τον κρύο χειμώνα, εργαλεία κ.α. και στη συνέχεια ως ζώα εξημερωμένα και κατοικίδια, που επιπλέον προσέφεραν ασφάλεια (π.χ. ο φύλακας σκύλος), βοήθεια στις μεταφορές (π.χ. το άλογο και ο γάιδαρος) και συντροφιά (π.χ. η γάτα).
Η στενή σχέση του ανθρώπου με τα φυτά και τα ζώα οδήγησε και στην ανάπτυξη ολόκληρων επιστημονικών κλάδων, όπως π.χ. η γεωπονία και η κτηνιατρική, επαγγελματικών κλάδων, όπως η κτηνοτροφία και η αλιεία κ.α. αλλά και τεχνών, όπως π.χ. η ανθοκομία, η διακοσμητική κήπων, η καλαθοπλεχτική κ.τ.λ.
Ενώ όμως οι σχέσεις αυτές είναι στενές και μακραίωνες, συχνά ο άνθρωπος δεν δείχνει τον ανάλογο σεβασμό στα φυτά και τα ζώα, ξεχνώντας πολλές φορές ότι χωρίς αυτά δεν θα υπήρχαμε ούτε εμείς. Έτσι, παρατηρούμε φαινόμενα όπως την ύπαρξη αδέσποτων ζώων στις πόλεις, την κακοποίηση ή χωρίς λόγο θανάτωση ζώων, την κακή φροντίδα στα φυτά μιας πλατείας ή πάρκου, την χωρίς λόγο παραμέληση της φύσης που μας περιβάλλει.
Η ευθύνη για την φροντίδα και την προστασία των φυτών και των ζώων ανήκει σε όλους μας, ανθρώπους, φορείς, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις.
Ειδικά εσύ, ως Πρόσκοπος που έχεις Υποσχεθεί να τηρείς τον Νόμο μας, δεν ξεχνάς πως αυτός, στο άρθρο 6, αναφέρει πολύ – πολύ συγκεκριμένα: «Ο Πρόσκοπος αγαπά τη φύση και προστατεύει το περιβάλλον».
Η Ερασιτεχνική αυτή Ασχολία σε προσκαλεί σ’ ένα μαγικό ταξίδι στην φύση, ώστε να μάθεις με ποιον τρόπο μπορείς να φροντίζεις διάφορα ζώα και φυτά. Ακολούθησε το!!!
Περιεχόμενο
Παρακάτω σου παραθέτουμε έναν κατάλογο με το τί ενδεικτικά περιέχει αυτή η Κατηγορία:
- Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί / Μεταλλαγμένα
- Διεθνείς συμβάσεις
- Οικολογικές καλλιέργειες - Βιολογικά / Οργανικά Προϊόντα
- Βοτανική
- Γκαζόν
- Φυτά Εσωτερικού Χώρου
- Φυτά Εξωτερικών Χώρων
- Φυτά σε γλάστρες
- Λίπασμα
- Εργαλεία
- Καλλωπιστικά φυτά
- Εποχιακά φυτά
- Ζωολογία
- Εντομολογία
- Οικόσιτα Ζώα
- Κατοικίδια ζώα
- Νοσοκομεία ζώων
- Ξενοδοχεία & Ξενώνες ζώων
- Πρώτες βοήθειες ζώων
- Φορείς προστασίας ζώων
- Ιστορίες – ανέκδοτα – παροιμίες – μαντινάδες για φυτά και ζώα.
Μέθοδος Εργασίας
Ο τρόπος που θα εργαστείς είναι πολύ απλός και περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω. Πιο συγκεκριμένα, κάνε τα εξής:
- Επίλεξε μία θεματική ενότητα, όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω στο «Περιεχόμενο», π.χ. «Φυτά Εξωτερικών Χώρων».
- Αναζήτησε μεθοδικά σε διάφορες πηγές (βλ. παρακάτω) και συγκέντρωσε σχετικές πληροφορίες (π.χ. ποια είναι αυτά τα φυτά, πόσος χώρος χρειάζεται για την ανάπτυξή τους, κάθε πότε θέλουν πότισμα και πώς αυτό γίνεται, εάν πρέπει να χρησιμοποιούμε λίπασμα ή βιταμίνες και ποιες, εάν χρειάζεται κλάδεμα και κάθε πότε γίνεται κ.τ.λ.) και σύλλεξε τα αποτελέσματα.
- Παρουσίασε τα αποτελέσματά σου, με μια δεκάλεπτη παρουσίαση ή μικρή έκθεση, στην Ενωμοτία ή την Ομάδα σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αφίσες, φωτογραφίες, φωτοδιαφάνειες (slides), διαφάνειες, ηλεκτρονικές διαφάνειες (π.χ. PowerPoint), βίντεο (video), μουσική, τραγούδι, ποίηση, μαντινάδες, παροιμίες, θέατρο, θεατρικό παιχνίδι, σκετς, ζωγραφική, γλυπτική, χορό, παντομίμα, να φτιάξεις ένα μικρό έντυπο / εγχειρίδιο με πληροφορίες και οδηγίες φροντίδας φυτών και ζώων, όλα μαζί ή κάποια από αυτά και γενικά, κάθε πρωτότυπο τρόπο που θα φανταστείς.
- Δημιούργησε ένα σχετικό παιχνίδι που θα παίξετε στην Ενωμοτία ή στην Ομάδα σου ή βοήθησε, σε συνεργασία με το τον Ενωμοτάρχη σου, τον Αρχηγό σου και το Συμβούλιο Τιμής, στην διοργάνωση μιας δράση προσφοράς της Ομάδας σου που θα έχει σχέση με τα αποτελέσματα των ευρημάτων σου (π.χ. περιποίηση των φυτών του πάρκου της γειτονιάς της Ομάδας).
Πηγές Αναφοράς
Για να είναι η αναζήτησή σου καλή, κι άρα η όλη σου εργασία σου κατά το δυνατόν πλήρης, θα χρειαστείς διάφορες, όπως λέμε, «πηγές αναφοράς». Αυτές περιλαμβάνουν τόσο κείμενα (βιβλιογραφία, αρθογραφία, ειδησιογραφία κ.τ.λ.), όσο και εικόνες, φωτογραφίες, άλλα οπτικοακουστικά μέσα (μουσική, κινηματογραφικές ταινίες, video, ντοκιμαντέρ, κ.τ.λ.) και πολυμέσα (multimedia), το διαδίκτυο (internet) αλλά ακόμα και διάφορα πρόσωπα που μπορούν να σε βοηθήσουν σχετικά («ζωντανές πηγές» ή «μαρτυρίες»).
Τέτοιες πηγές μπορούν να είναι:
- Διάφορες Βιβλιοθήκες: η προσωπική σου, αυτή της οικογένειάς σου, του Σχολείου σου, της Ενορίας ή της θρησκευτικής κοινότητας που ανήκεις, της Ενωμοτίας, της Ομάδας και του Συστήματός σου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης σου ή η Κοινοτική του χωριού σου, οι Βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων, Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Μουσείων και άλλων εκπαιδευτικών φορέων που τυχόν υπάρχουν στην περιοχή που κατοικείς, η Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα κ.τ.λ. . Θυμήσου πως οι Βιβλιοθήκες δεν έχουν μόνο βιβλία, αλλά επίσης εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες και άλλα έντυπα.
- Αντίστοιχα, μπορείς να αναζητήσεις οπτικοακουστικό υλικό σε διάφορες Δισκοθήκες, Ταινιοθήκες και Συλλογές Πολυμέσων («Πολυμεσοθήκες», Me'diatheques). Θυμήσου πως πολλές δημόσιες Βιβλιοθήκες διαθέτουν και τέτοια τμήματα.
- Τηλεοπτικές εκπομπές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, πάντα σε συνεργασία με τους γονείς σου και με την συναίνεσή τους.
- Θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ή άλλες καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα, πάντα σε συνεργασία με τους γονείς σου και με την συναίνεσή τους.
- Επιστήμονες ειδικευμένοι σε αυτό το αντικείμενο: γεωπόνοι, κτηνίατροι, βιολόγοι, κ.τ.λ. . Ζήτησε τη βοήθεια των γονέων σου και του Αρχηγού σου ώστε να έρθεις σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους.
- Φορείς και υπηρεσίες που έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την φροντίδα φυτών και ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα (WWF, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Αρχέλων, Αρκτούρος, Ευρωπαϊκή Ένωση, κ.α.). Ζήτησε τη βοήθεια των γονέων σου και του Αρχηγού σου ώστε να έρθεις σε επαφή με τέτοιους φορείς και υπηρεσίες.
- Διάφοροι Ιστοχώροι, όπως:
- Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.): http://europa.eu/index_el.htm
- Βουλή των Ελλήνων: http://www.parliament.gr/
Και διάφοροι άλλοι δικτυακοί τόποι (ιστοσελίδες) όπου μπορείς να βρεις χρησιμοποιώντας γνωστές μηχανές αναζήτησης (π.χ. google, yahoo κ.α.) πάντα όμως με τη βοήθεια ενός ενήλικου που έχει σχέση με το Διαδίκτυο. - Και φυσικά μην ξεχνάς ότι βοήθεια μπορείς κάθε φορά να ζητάς από τους Γονείς και την υπόλοιπη οικογένειά σου, τους φίλους σου, τους εκπαιδευτικούς σου, τον Ιερέα της περιοχής σου και βέβαια, τον Ενωμοτάρχη και τον Αρχηγό σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου