Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΥΡΙ

Φτιάχνω φρέσκο τυρί απλά και γρήγορα

Η ακόλουθη συνταγή είναι για να φτιάξετε τυρί σπίτι σας πολύ εύκολα και γρήγορα.
Τι συστήνω γιατί οι αρχάριοι αρχίζουν με ένα εύκολο τυρί για να μάθουν τα βασικά και για να απολαύουν το τυρί τους αμέσως.
Θα παραγάγει ένα εύγευστο τυρί που μοιάζει με το ανθότυρο και είναι άριστο φρέσκο και μπορείτε να το χρησιμοποιείστε στο μαγείρεμα των ιταλικών πιάτων όπως τα λαζάνια.

Συστατικά:
1 κιλό γάλα φρέσκο με όλα του τα λιπαρά όχι μακράς διάρκειας
1/2 φλιτζάνι του καφέ λευκό ξύδι ή λεμόνι
1 κουταλάκι αλάτι

Παρασκευή:
1.Θερμάνετε το γάλα στους 90 κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο για άλλα τυριά αλλά εδώ μπορείτε να κλείσετε τη θερμότητα αμέσως προτού να αρχίσει να βράζει το γάλα δηλαδή μόλις το δείτε να φουσκώνει.
2. Προσθέστε το ξύδι και επιτρέψτε στο μίγμα για να κρυώσει.
3. Όταν δροσίσει, χύστε το μίγμα, (που αποτελείται τώρα από το χλωροτύρι και τον ορρό γάλακτος) σε ένα τρυπητό (σουρωτήρι με μικρές τρύπες) ή ένα πάνινο ύφασμα.
4. Γυρίστε το χλωροτύρι σε ένα δοχείο και ρίξτε το αλάτι στο μίγμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο ή περισσότερο αλάτι αναλόγως πως το προτιμάτε.
Από ένα λίτρο γάλα θα φτιάξετε 1 φλιτζάνι περίπου τυρί τύπου φρέσκιας μυζήθρας.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : λοιπόν το γάλα μας πρέπει να είναι φρέσκο και όχι υψηλής παστερίωσης. Εγώ το έχω φτιάξει με αγελαδινό τοπικής παραγωγής γάλα του εμπορίου, αλλά σίγουρα για να μην πω ακόμα καλύτερα με φρέσκο πρόβειο ή κατσικίσιο γιατί έχουν περισσότερα λιπαρά και δίνουν πιο πολύ προϊόν.
Για το ξύδι φυσικά λευκό από σταφύλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου